In 3 stappen naar een goede badkamerindeling. Mincio helpt jouw badkamer ontwerpen

Heb je moeite met het ontwerpen van jouw badkamer? Een goed badkamer ontwerp begint bij een prettige badkamerindeling. We helpen je aan de hand van 3 slimme stappen om tot een goed badkamer ontwerp te komen.


Stap 1: Welke items wil je in jouw badkamer hebben?

Deze stap is goed zelf te doen, omdat er simpelweg niemand is die beter weet wat er in de badkamer moet komen, dan jij zelf. Toch?


Deze items hebben veel impact op je badkamer indeling:


Stap 2: Jouw badkamer afmetingen

Ook het opmeten van de badkamer kun je zelf, echt waar! We merken vaak dat mensen er onzeker over zijn, maar omdat je het waarschijnlijk 5 keer na zal meten, weten we eigenlijk wel zeker dat de afmetingen zullen kloppen ;-).


De afmetingen kun je vrij eenvoudig noteren, bijvoorbeeld zo:

Toch zijn er een paar dingen die we lastig vinden:

  • Hoe breed is de deur?

  • Hoe draait de deur?

  • Is er een raam?

  • Wat zijn de afmetingen van het raam?

  • Op welke hoogte begint het raam?

Het schetsje teken je daarna uit. Dat kan op ruitjespapier bijvoorbeeld. Als je een beetje technisch inzicht hebt, kun je het zelfs op een schaal uittekenen. We realiseren ons dat het hier lastiger wordt, als je dit niet dagelijkse doet.


Wij tekenen zelf digitaal met Sketchup Pro, maar er is ook een gratis versie van Sketchup te downloaden (download hier), waarmee je het zelf kunt proberen. Onze versie van het bovenstaande schetsje ziet er zo uit:

Ben je hier de weg al kwijt geraakt en heb je hulp nodig bij het maken van jouw badkamer indeling? Dan hebben we goed nieuws! Je kunt hier een gratis afspraak inplannen, dan helpen we je daarbij :-).


Stap 3: het toverwoord voor een goede badkamerindeling; doorloopruimte/bewegingsruimte

Want je wilt gewoon prettig door je badkamer kunnen lopen. En dat is niet makkelijk in die verrekte kleine Nederlandse badkamers. Maar vrees niet, er zijn genoeg mogelijkheden om creatief om te gaan met de doorloopruimte. Dit kan betekenen dat we de vorm of grootte van het bad, badmeubel of douche aan moeten passen, zodat toch al je wensen in vervulling kunnen gaan.


Om ergens goed langs te kunnen lopen, bijvoorbeeld tussen de kopse kant van de inloopdouche en een muur aan de andere kant, heb je minimaal 60 cm. nodig.

Volgens de stelregels zou er voor je badkamer meubel een ruimte van 55 cm. moeten zijn als bewegingsruimte. In een ontwerp zouden wij dat niet zo snel doen, omdat dit wel erg krapjes is. Wanneer je meubel een diepte heeft van 45 cm., en de lade zou nog open moeten, dan zou je dus naast het meubel moeten staan. Niet erg praktisch.


De afbeelding hierna toont een fijne doorloopruimte tussen de wc en het meubel van 75 cm. Neem als minimum 65 cm.

In deze badkamer past helaas geen bad. Jammer als dit wel een wens is. De badkamer is jammer genoeg te klein, of je moet bereid zijn om in bad te douchen. In dat geval kunnen we met wat creativiteit wel een nieuwe indeling vinden.


Om te laten zien dat 55/60 cm. doorloopruimte erg gewenst is, onderstaande afbeelding met dezelfde badkamer, maar dan 15 cm. uitgebreid. Zo kunnen we een bad plaatsen. Het toilet moet dan wel verdwijnen.


Normaliter zou je hier prima een 180 cm. bad kunnen plaatsen, maar de deuropening verhindert dit. Daarom kiezen we hier voor deze vorm van het bad. Nu past er tóch een bad in.


Zo zie je, het indelen van een badkamer vergt veel creativiteit en toch ook een beetje kennis. We zijn er zeker van dat veel mensen dit kunnen! Maar mocht je er professionele hulp bij willen, dan staan wij voor je klaar :-).


Mincio: Skype je nieuwe badkamer

Inspiratie opgedaan, maar weet je nog niet helemaal hoe je het aan moet pakken? Stel dan samen met ons je badkamer samen. Lees hier hoe het werkt en plan een afspraak in. Het is gratis!

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven