top of page

In 3 stappen naar een goede badkamer indeling

Image by intan Indiastuti

Heb je moeite met het ontwerpen van jouw badkamer? Een badkamer ontwerp begint altijd bij een goede badkamer indeling. Hieronder vind je drie slimme stappen om bij de juiste badkamer indeling te komen.

Allereerst bepaal je welke items je in je badkamer wilt hebben. Vervolgens meet je je badkamer op en noteer je deze afmetingen. De afmetingen teken je daarna uit. De laatste stap is ook belangrijk: hier ga je goed nadenken over de bewegingsruimte. Met deze drie slimme stappen kun jij je badkamer indelen. Mocht je er nog niet uitkomen, dan kunnen onze badkamer specialisten je daar altijd bij helpen. In een online afspraak maken zij live een 3D visualisatie van je badkamer. 

Stap 1: Bepaal de items in je badkamer 

Deze eerste stap is goed zelf te doen. Er is namelijk simpelweg niemand anders die beter weet wat er in je nieuwe badkamer moet komen dan jijzelf. De items die de meeste impact hebben op je badkamer indeling zijn een douche, bad, badkamermeubel, wandcloset en opbergruimte. Ga je bijvoorbeeld voor een inloopdouche of een douchecabine? Je kunt ook een muurtje laten bouwen als douchewand. Of een douche in je bad laten bouwen. Ook een badkamermeubel neemt veel ruimte in beslag. De grootte daarvan kan je natuurlijk zelf bepalen. Wil je daarnaast ook een bad in je badkamer? Dan kun je nog kiezen voor een vrijstaand ligbad of een inbouw ligbad. En wellicht wil je ook een toilet in je badkamer en genoeg opbergruimte, zoals wandplanken en/of hoge kasten. 

Badkamer indeling - badkamer ontwerp - badkamer schets - badkamer ontwerp schets.jpg

Ga je bijvoorbeeld voor een inloopdouche of een douchecabine? Je kunt ook een muurtje laten bouwen als douchewand. Of een douche in je bad laten bouwen.

Mincio badkamer indeling - badkamer ontwerp - badkamer plattegrond - grote badkamer indeli

Stap 2: Teken de badkamer afmetingen

Ook het opmeten van de badkamer kun je zelf, echt waar! Wij merken vaak dat mensen er onzeker over zijn. Waarschijnlijk meet je het 5x na, dus dan weten wij eigenlijk wel zeker dat de afmetingen zullen kloppen 😉 De afmetingen kun je vervolgens eenvoudig noteren in een schetsje. Toch zijn er een paar dingen die lastig blijven:

  • Hoe breed is de deur?

  • Hoe draait de deur?

  • Is er een raam?

  • Wat zijn de afmetingen van het raam?

  • Op welke hoogte begint het raam?

De schets kun je daarna uittekenen. Dat kan bijvoorbeeld op ruitjespapier. Als je een beetje technisch inzicht hebt, kun je het zelfs op schaal uittekenen. Als je dit niet dagelijks doet, snappen wij ook wel dat het hier lastiger wordt. Je kunt altijd een badkamerspecialist van Mincio inschakelen om je hierbij te helpen. Wij tekenen zelf digitaal met SketchUp Pro, maar er is ook een gratis versie van SketchUp te downloaden waarmee je het zelf kunt proberen. 

Stap 3: Zorg voor genoeg bewegingsruimte

Voldoende doorloopruimte is belangrijk, want je wilt gewoon prettig door de badkamer kunnen lopen. En dat is niet makkelijk in de kleine Nederlandse badkamers. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om creatief om te gaan met de doorloopruimte in je badkamer indeling. Meer bewegingsruimte creëren kun je bijvoorbeeld doen door de vorm of de grootte van het bad, badkamermeubel of de douche aan te passen. Op die manier kunnen toch al je wensen in vervulling gaan. Past er in je badkamer ruimte helaas geen bad, maar zou je die wel graag willen? Dan kun je bijvoorbeeld voor een bad gaan met een douche er in. Of je kunt misschien wel een bad plaatsen, maar dan moet het toilet in je badkamer wel verdwijnen. 


Wij hebben zelf al honderden badkamers ontworpen en waardoor wij precies weten hoeveel bewegingsruimte er nodig is voor elk meubel. Volgens de ‘stelregels’ zou er bijvoorbeeld 55 cm bewegingsruimte moeten zijn voor je badkamermeubel. In een badkamer ontwerp zouden wij dat echter niet zo snel doen, omdat dit wel erg krapjes is. Daarom houden wij hiervoor altijd 60 cm aan. Wanneer het badkamermeubel een diepte heeft van 45 cm en de lade zou nog open moeten, dan is er een grote kans dat je naast het meubel moet staan. Dan is 55 cm niet echt praktisch. 

Kapstok met handdoeken
Image by Sanibell BV

100+ badkamer indeling voorbeelden

Heb je inspiratie nodig voor je badkamer indeling? Wij hebben maar liefst 100+ badkamer plattegronden en indelingen ontworpen en uitgetekend! Deze hebben wij allemaal verzameld op één pagina. Je kunt zelfs filteren om op deze manier tot de juiste badkamer indeling te komen. Of je nu een badkamer van 2 x 3 meter hebt of een badkamer van 1 x 4 meter; wij weten zeker dat jouw badkamer indeling er ook tussen zit! 

Persoonlijk advies voor je badkamer indeling

Heb je inspiratie opgedaan, maar weet je nog niet helemaal hoe je het aan moet pakken? Schakel dan een badkamerspecialist in die je helpt met het indelen van je badkamer. Alle inspiratie die je hebt gevonden op het internet, op social media, in woonmagazines kunnen wij samen realiseren in jouw huis. Met onze hulp wordt jouw badkamer of toilet precies zoals jij het wilt hebben!


Hoe wij te werk gaan? Wij werken op basis van online videobellen. Zo kun je gemakkelijk thuis alle moeilijke keuzes maken voor je badkamer. Onze specialisten denk mee om bij een praktisch en tegelijkertijd mooi badkamer ontwerp uit te komen. Na ons eerste gesprek ontvang je van ons een 3D video van je nieuwe badkamer. Dit is een prachtige 3D visualisatie die wij samen met jou hebben samengesteld. Vervolgens zetten we alle spreekwoordelijke puntjes op de ‘i’ en zorgen wij dat alle spullen in één zending bij je worden thuisgebracht. 

Image by Michael C
bottom of page